BIVAS

BIVAS 2.2

Rick van Genderen 2024-01-08 11:05:11
Release waarin een webservice is toegevoegd aan BIVAS die een deel van de functionaliteit van BIVAS beschikbaar maakt voor andere applicaties. Daarnaast is het mogelijk gemaakt om opgeslagen scenario's via XML te delen.

Documentatie

De ontwikkelingen in deze release zijn:
 • BIVAS webservice

  Een deel van de functionaliteit van BIVAS is beschikbaar gemaakt via een webservice. Het gaat daarbij om het kopieren van een BIVAS scenario, het creeren van een waterscenario, het koppelen van een waterscenario aan een BIVAS scenario en het doorrekenen van een scenario. Hoe de webservice kan worden ingesteld en gebruikt is te lezen in de webservice documentatie.

 • Het uitwisselen van scenario's tussen BIVAS installaties

  De scenario's die beschikbaar zijn binnen BIVAS, zijn de scenario's die zijn opgeslagen in de onderliggende SQL database. Wanneer een andere gebruiker een andere database heeft met daarin een opgeslagen scenario wat ook beschikbaar moet worden in de eigen BIVAS installatie, dan kan het scenario worden uitgewisseld door middel van een XML bestand. Een uitgebreidere uitleg hiervan is te vinden in de handleiding.

 • Inloggen

  Omdat er steeds meer gebruikers zijn van BIVAS is het goed om te weten wie de gebruikers zijn. Enerzijds om een beeld te krijgen van hoeveel BIVAS gebruikt wordt, anderzijds om gebruikers meer te binden aan BIVAS zodat betere support te leveren is.

  Om erachter te komen wie BIVAS gebruiken is er een stap toegevoegd aan het opstarten: inloggen. Als BIVAS geopend is ligt er een waas over de applicatie heen. Om deze waas weg te krijgen moet bovenin de applicatie op de knop "Log in" worden gedrukt. Op dit moment hoeft nog geen gebruikersnaam en/of password te worden ingevuld en is op de knop "Log in" drukken genoeg. Maar in de nabije toekomst zal het nodig zijn om een account te hebben (welke hetzelfde zal zijn als het account op deze BIVAS website).

 • Bug fixes en data updates
  • Het is gebleken dat de door TNO geleverde veranderingen in scheepstypen niet waren toegepast op het reizenbestand. Dit is in deze release alsnog doorgevoerd.
  • Het duurde erg lang om kaartlagen te laden. Dit is versneld door de onderliggende queries gebruik te laten maken van voorberekende statistieken.
  • Na een berekening worden de nieuwe kaartlagen direct getoond in de tabel.
  • Het gebruik van de rechtermuisknop in het scenario's tabblad is hersteld.
  • De "number of trips" in de kaartlaag “arc usage” is gecorrigeerd.
  • Het kopieren van data uit een tabel naar het plakbord is versneld.