Beheer

BIVAS 2.7

Chris Kettenis 2021-02-28 17:50:53
BIVAS 2.7 introduceert verbeterde interactie met de FEWS adapter, kent een snellere rekentijd en heeft een alternatieve berekening voor de minimale kielspeling.

Documentatie

BIVAS 2.7 introduceert de volgende onderdelen:
  • Verbeterde interactie met de FEWS adapter: het is nu mogelijk alle algemene parameters aan te passen en er worden geaggregeerde statistieken weggeschreven. Ook is het nu mogelijk scenario groepen te verwijderen via de adapter, en doet de adapter een healthcheck om te kijken of de BIVAS applicatie bereikbaar is voordat invoer gelezen wordt en uitvoer naar de diagnostics.xml wordt vaker weggeschreven zodat tijdens het draaien van de adapter al informatie over de stappen uit te lezen is. Daarnaast wacht de adapter nu totdat de BIVAS berekening is afgesloten (zodat er statistieken kunnen worden berekend) en vindt er geen interne mapping meer plaats tussen BIVAS en SOBEK ID's. De aansturing van de adapter dient nu dus te gebeuren door te refereren naar BIVAS ID's. Verdere informatie is te vinden in de documentatie van de FEWS adapter.
  • Verhoogde performance: De performance van de berekening is 25% tot 50% verbeterd. Dit is gerealiseerd door het berekenen van routes parallel uit te voeren, het wegschrijven van resultaten naar de database in een afzonderlijke thread te doen, bepaalde statistieken (scenario statistics) real time (gedurende de route berekening) bij te houden en de route tabel met ongeveer 50% te verkleinen. Daarnaast wordt er in het installatieproces op gewezen dat mysqlcheck kan worden uitgevoerd. Dit controleert en repareert eventueel gebroken of nog ontbrekende indexen op tabellen.
  • Minimale kielspeling per CEMT klasse: vanaf 2.7 is het mogelijk om per CEMT klasse aan te geven met welke kielspeling er gevaren kan worden. Dit is alleen van toepassing indien er gebruik wordt gemaakt van water scenario's. Daarbij wordt een waterdiepte aangegeven en vervolgens wordt per CEMT klasse gekeken wat de maximaal toelaatbare diepgang voor schepen is. In een werkscenario kan door worden geklikt op de CEMT klassen, zodat de absolute en relatieve minimale kielspeling ingesteld kan worden. Let op dat dit een wijziging geeft in de zogenaamde "Fixed components" wat betekent dat de wijziging voor alle scenario's die toekomstig worden geëxporteerd naar stored scenario's de nieuwe instelling krijgen. Standaard wordt er nu uitgegaan van minimaal 25% kielspeling bij kanalen en 30cm kielspeling bij de rivieren.